Ezt a süteményt először húsvétkor kóstoltam, naná, hogy vidéken, még pedig Tiszakécskén, Erzsikééknél :)
Egyből le is csaptam a receptre, és azóta is rendszeresen sütöm. Mindenkinek nagyon ízlik, aki csak kóstolta, és mások is sorbaállnak a receptért nálam, szóval most publikálom :)
Hozzávalók a tésztához: 
- 50 dkg liszt,
 - 6 dkg zsír v. 10 dkg vaj,
 - 15 dkg porcukor,
 - 1 kk szódabikarbóna,
 - 2 egész tojás,
 - 4 ek méz,
 - 4 ek tejföl
 
Hozzávalók a krémhez: 
- 3 tojás sárgája,
 - 3 ek cukor,
 - 1 cs. vaníliás cukor,
 - 3 púpozott kanál liszt,
 - 7 dl tej,
 
Egyéb hozzávaló: 
- 20 dkg margarin (vaj),
 - 20 dkg porcukor
 - lekvár
 - csokoládé + olaj a tetejére
 
Előkészületek: 
- vedd ki a margarint a hűtőből egy-fél nappal korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen,
 - a krémet jó néhány órával korábban kell előre megfőzni, mint ahogy a sütit összeállítod,
 - csinálj helyet a hűtőben, mert ezt (főleg nyáron) ott kell tárolni,
 - sütőt melegítsd elő 180 fokra,
 - készíts elő két tepsi méretű sütőpapírt, amin felváltva tudod sütni a lapokat (4 lapot kell majd sütni)
 
Elkészítése: 
- Először is a krémet készítjük el. A fent leírtak szerint a hozzávalókat mind egy főzőedénybe tesszük és sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihülni teljesen.
 - A sütőt előmelegítjük és neki látunk a tésztánkat összeállítani. Először is a száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük bele a margarint is, a liszt ettől kellemes lágy állagú lesz. Jöhet hozzá a tojás, a tejföl és a méz. Majd ezt az egészet összegyúrjuk. Ha túl lágy a tésztánk, apránként lisztezzük, úgy hogy a kezünktől elváljon a tészta.
 - Osszuk 4 felé a tésztánkat, majd nyújtsuk ki egyenként a lapokat, tepsi hátulján kb 180 fokon 5-8 perc alatt süssük világosbarnára a lapokat.
 - ha kész vannak a lapok, a krém is kihült, akkor verjük fel habosra a margarint a porcukorral, majd ehhez adjuk hozzá a krémünket, és ezt keverjük sima állagúvá.
 - Jöhet a sütemény összeállítása: tészta-krém fele - tészta - lekvár - tészta - krém másik fele - tészta
 - Tetejére gőz fölött olvasszunk fel étcsokoládét egy kis margarinnal v. olajjal és vonjuk be vele a süteményünket.
 - Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pihenni, összeérni a süteményünket. Másnap szeletelhető.
 
Hasznos tippek: 
- a tésztához nekem több liszt és kevesebb tejföl, illetve méz kellett (inkább 3-3 kanállal elegendő volt), lisztet folyamatosan kevertem hozzá, így kb még 10 dekányit adtam hozzá, mikorra megfelelő állagú lett.
 - a süteményt mindig a hűtőben tároljuk, hidegen szeleteljük fel, de úgy a legfinomabb, ha úgy tálaljuk, hogy előtte egy kicsit lágyult a sütemény szobahőmérsékleten.
 - A sütés ideje egyre kevesebb lesz ahogy egyre többedik lapot sütjük, erre figyeljünk oda, oda ne égjen a lap.
 
Jó étvágyat kívánok. :)
jajjjj :))))))))))))))))
VálaszTörlésNagyon szép és hasznos a blogod. Most csináltam meg a citromisu-t :) Köszönöm a recepteket!
VálaszTörlés