Ezt a süteményt először húsvétkor kóstoltam, naná, hogy vidéken, még pedig Tiszakécskén, Erzsikééknél :)
Egyből le is csaptam a receptre, és azóta is rendszeresen sütöm. Mindenkinek nagyon ízlik, aki csak kóstolta, és mások is sorbaállnak a receptért nálam, szóval most publikálom :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 6 dkg zsír v. 10 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 1 kk szódabikarbóna,
- 2 egész tojás,
- 4 ek méz,
- 4 ek tejföl
Hozzávalók a krémhez:
- 3 tojás sárgája,
- 3 ek cukor,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 3 púpozott kanál liszt,
- 7 dl tej,
Egyéb hozzávaló:
- 20 dkg margarin (vaj),
- 20 dkg porcukor
- lekvár
- csokoládé + olaj a tetejére
Előkészületek:
- vedd ki a margarint a hűtőből egy-fél nappal korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen,
- a krémet jó néhány órával korábban kell előre megfőzni, mint ahogy a sütit összeállítod,
- csinálj helyet a hűtőben, mert ezt (főleg nyáron) ott kell tárolni,
- sütőt melegítsd elő 180 fokra,
- készíts elő két tepsi méretű sütőpapírt, amin felváltva tudod sütni a lapokat (4 lapot kell majd sütni)
Elkészítése:
- Először is a krémet készítjük el. A fent leírtak szerint a hozzávalókat mind egy főzőedénybe tesszük és sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihülni teljesen.
- A sütőt előmelegítjük és neki látunk a tésztánkat összeállítani. Először is a száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük bele a margarint is, a liszt ettől kellemes lágy állagú lesz. Jöhet hozzá a tojás, a tejföl és a méz. Majd ezt az egészet összegyúrjuk. Ha túl lágy a tésztánk, apránként lisztezzük, úgy hogy a kezünktől elváljon a tészta.
- Osszuk 4 felé a tésztánkat, majd nyújtsuk ki egyenként a lapokat, tepsi hátulján kb 180 fokon 5-8 perc alatt süssük világosbarnára a lapokat.
- ha kész vannak a lapok, a krém is kihült, akkor verjük fel habosra a margarint a porcukorral, majd ehhez adjuk hozzá a krémünket, és ezt keverjük sima állagúvá.
- Jöhet a sütemény összeállítása: tészta-krém fele - tészta - lekvár - tészta - krém másik fele - tészta
- Tetejére gőz fölött olvasszunk fel étcsokoládét egy kis margarinnal v. olajjal és vonjuk be vele a süteményünket.
- Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pihenni, összeérni a süteményünket. Másnap szeletelhető.
Hasznos tippek:
- a tésztához nekem több liszt és kevesebb tejföl, illetve méz kellett (inkább 3-3 kanállal elegendő volt), lisztet folyamatosan kevertem hozzá, így kb még 10 dekányit adtam hozzá, mikorra megfelelő állagú lett.
- a süteményt mindig a hűtőben tároljuk, hidegen szeleteljük fel, de úgy a legfinomabb, ha úgy tálaljuk, hogy előtte egy kicsit lágyult a sütemény szobahőmérsékleten.
- A sütés ideje egyre kevesebb lesz ahogy egyre többedik lapot sütjük, erre figyeljünk oda, oda ne égjen a lap.
Jó étvágyat kívánok. :)
jajjjj :))))))))))))))))
VálaszTörlésNagyon szép és hasznos a blogod. Most csináltam meg a citromisu-t :) Köszönöm a recepteket!
VálaszTörlés