Mézes zserbó

Ezt a süteményt először húsvétkor kóstoltam, naná, hogy vidéken, még pedig Tiszakécskén, Erzsikééknél :)
Egyből le is csaptam a receptre, és azóta is rendszeresen sütöm. Mindenkinek nagyon ízlik, aki csak kóstolta, és mások is sorbaállnak a receptért nálam, szóval most publikálom :)

Hozzávalók a tésztához: 

  • 50 dkg liszt, 
  • 6 dkg zsír v. 10 dkg vaj, 
  • 15 dkg porcukor, 
  • 1 kk szódabikarbóna, 
  • 2 egész tojás, 
  • 4 ek méz, 
  • 4 ek tejföl
Hozzávalók a krémhez: 
  • 3 tojás sárgája, 
  • 3 ek cukor, 
  • 1 cs. vaníliás cukor, 
  • 3 púpozott kanál liszt, 
  • 7 dl tej, 
Egyéb hozzávaló: 
  • 20 dkg margarin (vaj), 
  • 20 dkg porcukor
  • lekvár
  • csokoládé + olaj a tetejére
Előkészületek: 
  • vedd ki a margarint a hűtőből egy-fél nappal korábban, hogy szobahőmérsékletű legyen, 
  • a krémet jó néhány órával korábban kell előre megfőzni, mint ahogy a sütit összeállítod, 
  • csinálj helyet a hűtőben, mert ezt (főleg nyáron) ott kell tárolni, 
  • sütőt melegítsd elő 180 fokra, 
  • készíts elő két tepsi méretű sütőpapírt, amin felváltva tudod sütni a lapokat (4 lapot kell majd sütni)
Elkészítése: 
  1. Először is a krémet készítjük el. A fent leírtak szerint a hozzávalókat mind egy főzőedénybe tesszük és sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihülni teljesen. 
  2. A sütőt előmelegítjük és neki látunk a tésztánkat összeállítani. Először is a száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük bele a margarint is, a liszt ettől kellemes lágy állagú lesz. Jöhet hozzá a tojás, a tejföl és a méz. Majd ezt az egészet összegyúrjuk. Ha túl lágy a tésztánk, apránként lisztezzük, úgy hogy a kezünktől elváljon a tészta. 
  3. Osszuk 4 felé a tésztánkat, majd nyújtsuk ki egyenként a lapokat, tepsi hátulján kb 180 fokon 5-8 perc alatt süssük világosbarnára a lapokat. 
  4. ha kész vannak a lapok, a krém is kihült, akkor verjük fel habosra a margarint a porcukorral, majd ehhez adjuk hozzá a krémünket, és ezt keverjük sima állagúvá. 
  5. Jöhet a sütemény összeállítása: tészta-krém fele - tészta - lekvár - tészta - krém másik fele - tészta
  6. Tetejére gőz fölött olvasszunk fel étcsokoládét egy kis margarinnal v. olajjal és vonjuk be vele a süteményünket. 
  7. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pihenni, összeérni a süteményünket. Másnap szeletelhető. 
Hasznos tippek: 
  • a tésztához nekem több liszt és kevesebb tejföl, illetve méz kellett (inkább 3-3 kanállal elegendő volt), lisztet folyamatosan kevertem hozzá, így kb még 10 dekányit adtam hozzá, mikorra megfelelő állagú lett. 
  • a süteményt mindig a hűtőben tároljuk, hidegen szeleteljük fel, de úgy a legfinomabb, ha úgy tálaljuk, hogy előtte egy kicsit lágyult a sütemény szobahőmérsékleten. 
  • A sütés ideje egyre kevesebb lesz ahogy egyre többedik lapot sütjük, erre figyeljünk oda, oda ne égjen a lap. 
Jó étvágyat kívánok. :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és hasznos a blogod. Most csináltam meg a citromisu-t :) Köszönöm a recepteket!

    VálaszTörlés