Epres túrós torta

Talán még nem késő és hétvégére akár be is vállalható egy kis epertorta odahaza :)
én kb 2-3 hete csináltam ezt az isteni finomnak látszó tortát, akik kóstolták nagyon dícsérték is, szóval lehet még itthonra is beújítok egyet, de igyekeznem kell, mert nem sokáig tart már az eper szezon! 

Az alapja egy sima csokis piskóta, 6 tojásból készült, két részre vágtam szét, ezt még előző nap el lehet készíteni. Sőt, nem árulok el titkot azzal, ha mondom, javaslom is inkább, hogy a piskótával annál könnyebb dolgozni, hogyha a torta készítése előtt legalább 12-24 órával elkészítjük a piskótát. 

Szóval hozzávalók:
Piskótához: 

  • 6 db tojás szétválasztva, 
  • 120 gramm porcukor, 
  • 100 gramm liszt, 
  • 20 gramm kakaópor
  • csipet sót is szoktam rakni a fehérjébe, a só kihozza az édes ízeket :)
Hozzávalók a túrós töltelékhez: 
  • fél kg túró
  • 2-3 dl tejföl (a túró állagától függően)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • 10-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs. zselatin
Tetejére, díszítéshez, extrában: 
  • eper (kb fél kg összesen)
  • Tortazselé a tetejére
  • Tejszínhab kívülre a díszítéshez
  • Habfixáló a tejszínhabhoz
  • eperlekvár
Torta elkészítése: 
  1. Ahogy azt már fentebb is említettem a kakaós piskótát süssük meg előző nap, és hagyjuk pihenni, nem kell még félbevágni sem. 
  2. A túrótöltelékhez a túrót a tejföllel áttörjük csomómentesre, belerakjuk az ízesítőket: cukrot, vaníliás cukrot, citrom reszelt héját, és a zselatint a csomagoláson leírtak szerint. 
  3. Az epret előkészítjük, mossuk, csumázzuk, felszeleteljük, a szebbeket a tetejére szeletekre vágjuk, a többit pedig kis kockára daraboljuk, ezek majd mennek a torta belsejébe, hogy emeljék a tortánk ízkavalkádját :)
  4. Jöhet a torta összeépítése: A kapcsos tortaformánkban készítjük el a tortát, és majd ebben hagyjuk hűlni a hűtőben akár egy éjszakára, fél napra is :) 
  5. Alulra jön a piskótalap, megkenjük eperlekvárral, erre jön a túrókrémünk fele, ezt megszórjuk bőségesen az eperdarabokkal, jöhet a másik piskótalapunk, rá ugyanúgy az eperlekvár, a túró...majd a túró tetejére mostmár szépen felsorakoztatjuk az eperszeletkéinket. 
  6. Elkészítjük a piros tortazselénket a díszítéshez (a csomagoláson megadott módon), és ráöntjük az eperkékre. 
  7. Betesszük a hűtőbe a tortát. Állni hagyjuk. 
  8. Fogyasztás előtt lehúzzuk róla a torta karikát, felvert tejszínhabbal díszítjük. 
Jó étvágyat kívánok hozzá :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése