LEKVÁROS PISKÓTATEKERCS :)
nyami! gyermekkorom kedvenc süteménye. Ezt mindig a cukrászdában vettünk, abban sosem csalódtunk. De most hogy már nagy sütögetős vagyok, és olcsóbban is jön ki, ha házilag süti az ember, nem is beszélve a házi lekvárról, amit beletöltök, így úgy döntöttem, hogy majd én magam elkészítem ezt a finomságot.
A piskóta készítéséhez nagyon jó receptem van, tuti siker lesz:
Hozzávalók:
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a porcukrot fele-fele arányban hozzáadjuk a tojásokhoz, majd a fehérjével kezdve kemény habot verünk a tojásfehérjéből, majd a sárgáját is fehéredésig verjük. Kb 3-3 perc az egész, jó erős fokozaton - amennyit a szomszédok bírnak :) A csipet sót én a fehérjébe szoktam tenni!
TIPP: a sárgája legyen a nagyobb tálban, a fehérje lehet kisebben is, ugyanis majd a sárgájás tálban fogjuk összeállítani a masszát.
Szóval a sárgájához szép fokozatosan elkezdjük hozzáadni a fehérjét és a lisztet, össze-összekeverjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Ügyeljünk, hogy a liszt képes elbújni a habok között, jó alaposan kell elkeverni a tésztát - ez az egészben a legfontosabb művelet, és ez tart a leghosszabb ideig, ne sajnáljuk rá az időt, mert süteményünk hálás lesz ezért, hogy egyneműsítettük :)
TIPP2: ha könnyű, lágy állagot szeretnénk elérni, akkor a lisztet egy szitán keresztül adagoljuk a tésztánkhoz, így még több levegő kerül bele, és még kellemesebb lesz az állaga.
Ha kész a massza, fogjuk a tepsinket (legnagyobb tepsi, ami befér a sütőbe), sütőpapírt teszünk bele, majd a közepére öntjük a masszát, és egy lapát v. fakanál segítségével elterítjük benne egyenletesen a piskótatésztát!
Ha ez megvan, akkor mehet be a sütőbe, amit előtte pár perccel kezdtünk csak el bemelegíteni, majd 170-180 fokon kb 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük a tésztánkat.
Nem várunk a kivételével sokat, először is veszünk egy nedves konyharuhát, leterítjük az asztalra, majd a sütőből kivett tésztánkat fejjel lefelé ráborítjuk a nedves konyharuhára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és jó szorosan feltekerjük a piskótánkat a konyharuhában, és hagyjuk kihűlni. Kb. negyed-fél óra.
Ha már kihűlt a tésztánk, újra "kinyitjuk" és megtöltjük lekvárral, majd újra feltekerjük, porcukorral megszórjuk a tetejét és máris szeletelhető.
TIPP3: ha egy picit türelmesek tudunk lenni, akkor hagyjuk, hogy a lekvárt beszívja egy kicsit a piskóta, mert akkor még szebben lehet szeletelni, nem fog kifolyni a lekvár a szeletek közül.
TIPP3: ha egy picit türelmesek tudunk lenni, akkor hagyjuk, hogy a lekvárt beszívja egy kicsit a piskóta, mert akkor még szebben lehet szeletelni, nem fog kifolyni a lekvár a szeletek közül.
Jó étvágyat kívánok :)
Elkészítési idő:
előkészítés: kb 10 perc
sütés kb: 10-15 perc
Nehézségi fokozat: 1 (könnyű)
További receptekért, társalgásért keress a Facebookon: https://www.facebook.com/rikisuti/
Elkészítési idő:
előkészítés: kb 10 perc
sütés kb: 10-15 perc
Nehézségi fokozat: 1 (könnyű)
További receptekért, társalgásért keress a Facebookon: https://www.facebook.com/rikisuti/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése