Lekváros piskótatekercs

Íme a mai legfrissebb készítményem, szinte még meleg :)

LEKVÁROS PISKÓTATEKERCS :)
nyami! gyermekkorom kedvenc süteménye. Ezt mindig a cukrászdában vettünk, abban sosem csalódtunk. De most hogy már nagy sütögetős vagyok, és olcsóbban is jön ki, ha házilag süti az ember, nem is beszélve a házi lekvárról, amit beletöltök, így úgy döntöttem, hogy majd én magam elkészítem ezt a finomságot.

A piskóta készítéséhez nagyon jó receptem van, tuti siker lesz:




Hozzávalók: 
  • 6 db tojás (szétválasztva)
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • csipet só
  • lekvár a töltelékhez
Elkészítése: 
A tojásokat szétválasztjuk, a porcukrot fele-fele arányban hozzáadjuk a tojásokhoz, majd a fehérjével kezdve kemény habot verünk a tojásfehérjéből, majd a sárgáját is fehéredésig verjük. Kb 3-3 perc az egész, jó erős fokozaton - amennyit a szomszédok bírnak :) A csipet sót én a fehérjébe szoktam tenni!

TIPP: a sárgája legyen a nagyobb tálban, a fehérje lehet kisebben is, ugyanis majd a sárgájás tálban fogjuk összeállítani a masszát.

Szóval a sárgájához szép fokozatosan elkezdjük hozzáadni a fehérjét és a lisztet, össze-összekeverjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Ügyeljünk, hogy a liszt képes elbújni a habok között, jó alaposan kell elkeverni a tésztát - ez az egészben a legfontosabb művelet, és ez tart a leghosszabb ideig, ne sajnáljuk rá az időt, mert süteményünk hálás lesz ezért, hogy egyneműsítettük :)

TIPP2: ha könnyű, lágy állagot szeretnénk elérni, akkor a lisztet egy szitán keresztül adagoljuk a tésztánkhoz, így még több levegő kerül bele, és még kellemesebb lesz az állaga. 

Ha kész a massza, fogjuk a tepsinket (legnagyobb tepsi, ami befér a sütőbe), sütőpapírt teszünk bele, majd a közepére öntjük a masszát, és egy lapát v. fakanál segítségével elterítjük benne egyenletesen a piskótatésztát!




Ha ez megvan, akkor mehet be a sütőbe, amit előtte pár perccel kezdtünk csak el bemelegíteni, majd 170-180 fokon kb 10-15 perc alatt világosbarnára sütjük a tésztánkat.











Nem várunk a kivételével sokat, először is veszünk egy nedves konyharuhát, leterítjük az asztalra, majd a sütőből kivett tésztánkat fejjel lefelé ráborítjuk a nedves konyharuhára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és jó szorosan feltekerjük a piskótánkat a konyharuhában, és hagyjuk kihűlni. Kb. negyed-fél óra. 
Ha már kihűlt a tésztánk, újra "kinyitjuk" és megtöltjük lekvárral, majd újra feltekerjük, porcukorral megszórjuk a tetejét és máris szeletelhető.

TIPP3: ha egy picit türelmesek tudunk lenni, akkor hagyjuk, hogy a lekvárt beszívja egy kicsit a piskóta, mert akkor még szebben lehet szeletelni, nem fog kifolyni a lekvár a szeletek közül.

Jó étvágyat kívánok :)

Elkészítési idő: 
előkészítés: kb 10 perc
sütés kb: 10-15 perc

Nehézségi fokozat: 1 (könnyű)

További receptekért, társalgásért keress a Facebookon: https://www.facebook.com/rikisuti/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése