Gyulai túrós pogácsa

Nem más ez mint egy "síma" túrós pogácsa. CSak mivel egy kedves ismerősöm kérte, hogy v)alami extrát is tegyek már a pogácsába, így a kolbászt választottam. Így született ez az isteni finom, pikáns Gyulai túrós pogácsa :)


Nagyon egyszerű elkészíteni magát a pogácsa tésztáját, csak a kelesztéshez kell némi türelem, de annyi előnye van, hogy elég ha egyszerre csak a felét sütöd ki (fele = kb 30 db) és a másik felét tárolhatod a hűtőben 1-2 napig, a fagyasztóban akár 1-2 hétig is :)
Fagyasztáskor figyelj arra, hogy felhasználás előtt fokozatosan, a hűtőben olvadjon ki a tészta, ehhez kell kb fél nap, szóval ha másnap ki akarod sütni, akkor előtte este tedd át a hűtőbe a tésztát.

Jövök először is a hozzávalókkal: 

  • 60 dkg liszt
  • 1 csomag RAMA margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 pohár tejföl
  • 25 dkg túró
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek só
  • 10 dkg sajt a tésztába
  • 5 dkg sajt a tetejére
  • 1 tojás a tetejére
  • gyulai kolbász (nagyon apróra összedarabolva)
Elkészítése: 
  • Először is futtasd fel az élesztőt az 1 dl tejben, pici cukrot is rakhatsz a tejbe, hogy valóban felfusson az élesztő (ezt nem írtam be a hozzávalókhoz, de aki rutinos, már tudja)
  • Amíg az élesztő fut, addig reszeld le a sajtot (kis lyukún), a túrót törd át a tejföllel, a kolbászt darabold fel nagyon apró darabkákra. 
  • A lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű margarinnal, majd adjuk hozzá a sót, a tejfölös túrót, a tojás sárgáját, és a reszelt sajtot (10 dkg), végül pedig a felfuttatott élesztős tejet is adjuk hozzá...jaaa és természetesen a gyulai kolbászt is ekkor tedd bele, és gyúrd össze egy egységes masszává. Ha túl lágy lenne a tészta akkor még egy kis lisztet szórj hozzá. 
  • Ezután kelesztünk. Meleg helyen, akár fóliával lefedett tálban, kb fél óráig. Ez nem fog úgy megkelni jó magasra, mint egy hagyományos kelt tészta, hiszen a túró eléggé "lehúzza" a tésztát. 
  • Fél órányi pihenés után vágd a tésztádat két részre, és nyújtsd ki kb 1 cm magas lappá. 
  • Pogácsaszaggatóval formázd meg a pogácsákat, helyezd sütőpapíros tepsibe, kend meg egész felvert tojással, szórj a tetejére sajtot esetleg köménymagot. 
  • Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb 15-18 percig sütjük. 
  • Aztán ha kész az első adag, akkor kezdheted a nyújtást, formázást, stb a második adaggal, vagy tedd fóliába és fagyaszd le :) 
Jó étvágyat kívánok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése