Mese almás

Tiszakécskéről kaptam a következő almás sütemény receptet, méghozzá egy jó régi szakácskönyvből van a recept, így nem csoda, hogy a sütemény nem is RAMA-val készül, hanem zsírral. Próbáljátok ki az eredeti receptet, tényleg zsírral, összehasonlíthatatlanul sokkal finomabb így az íze. Azért nagyanyáink tudtak valamit :)

A recept egyszerű, az elkészítése sem igényel túl nagy erőfeszítést.

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg ZSÍR
  • 2 dl tejföl 
  • + 1 tojás sárgája a tetejére
  • alma, fahéj, cukor a töltelékbe
Elkészítése: 
Mérd ki a megfelelő liszt mennyiséget, add hozzá a sütőport és a sót, keverd össze. Majd ezután jöhet a többi hozzávaló: a cukor, az egész tojás, a szobahőmérsékletű zsír, a 2 dl tejföl. Ezeket gyúrd össze egy tésztává, majd felezd el, és nyújts ki az egyik felét a nagytepsid nagyságára. Ezután jöhet rá az almás töltelék (minél több almával készítsd), majd jöhet a tetejére a másik adag kinyújtott tészta. Szurkáld meg a tetejét, kend be az 1 tojás sárgájával, és mehet a sütőbe. 
180-190 fokon sütöttem kb 25 percig, szép aranybarnára pirult a teteje. 
Ha kihült, szeleteld fel, szórd meg egy kis porcukorral tálaláskor, biztosan mindenkinek nagyon fog ízleni :) 

jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése