PIzza :)

De nem ám akármilyen pizza, ez az Én pizzám, aminek a csodájára járnak, és olyan sokan dícsérték már. Ha vendégeket fogadunk, vagy csak egy jót akarunk enni, esetleg gyerekzsúr vagy egyéb összeröffenés van nálunk, én a tutira megyek és pizzát sütök a vendégeknek, magunknak :)))

Ez a tészta mennyiség elegendő egy nagyméretű gáztepsiben elkészített pizzához, vagy három körméretűhöz. 
Én van, hogy így, van hogy úgy sütöm. 

Szóval a hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 cs. élesztő (kocka, friss)
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 2 ek étolaj
  • + langyos víz + liszt, amennyit a tészta felvesz. 
Elkészítése: 
Először is futtassuk fel az élesztőt a cukros tejben. Ez annyit jelent, hogy fogod a tejet, beleraksz egy evőkanálnyi cukrot, mikróban felmelegíted jó langyosra, majd kiveszed, beleszórod a lehetőleg friss élesztőt (azzal lágyabb tésztát kapsz), de ha csak por van, az sem gond. Kb 10 perc alatt felfut az élesztő. 
Addig egy tálba beleméred a lisztet, megszórod sóval, belerakod még az étolajat, jöhet a felfuttatott élesztős, cukros tej...és elkezded összeállítani szép símává a tésztádat. Először talán száraznak érzed, adj hozzá egy kis langyos vizet, majd ha lágy lesz, még egy kis lisztet is adj hozzá. Nem baj, ha már itt elkezdesz "játszani" a liszt, langyosvíz mennyiségével, a lényeg, hogy szép, egynemű, lágy tésztát kapj. Ha ez megvan, takard le fóliával vagy konyharuhával és tedd meleg helyre a tálat. (a legjobb, ha már gyúrás közben bekapcsoltad a sütőt 200 fokra, és bemelegítetted a konyhát. Ha végeztél a gyúrással, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki az ajtaját, és tedd a konyhapultra, a sütő fölé a táladat, tuti gyorsan és látványosan szépen duplájára meg fog kelni a tésztád. 

Amíg kel a tészta elkészítheted a paradicsomszószt. 
ehhez nem kell sokminden: 
  • paradicsomkonzerv (egészben vagy püré)
  • pizza fűszerkeverék
  • fokhagyma
  • (esetleg kis cukor)
Egy konzervdoboznyi paradicsomkonzervet tegyél fel a tűzre, szórd meg jócskán pizza fűszerkeverékkel (kotányi), majd 2 gerezd fokhagymát zúzz bele. Ha darabos paradicsomkonzervet vettél, akkor az egészet turmixold le (botmixerrel), majd pici sót és cukrot is rakhatsz bele, hogy megfelelő ízesítésű legyen. 

Ez a paradicsomszósz mennyiség kb dupla adag pizzára elegendő, szóval a felét akár lefagyaszthatod, de a hűtőben is eláll (lezárt dobozban - Avent) akár 1-2 hétig is. 

Szóval kész vagy a paradicsomszósszal (ez is jó meleget csinált a konyhában, addig is jobban tudott kelni a pizza tésztád), megkelt a pizzád...jöhet a legszebb része a pizza-készítésnek. 

A sütőt mostmár újra bekapcsolhatod 200 fokra. 
Nekem vannak kerek sütőformáim, abban jobban szeretem sütni a pizzát, de ha viszont nem akarok többször sütögetni egymás után, akkor az egész tésztámat kinyújtom tepsi nagyságúra. 
A sütőformád alját kend meg egy kis olajjal (kézzel), majd helyezd rá a kinyújtott tésztádat. Locsold meg a paradicsomszósszal, szép egyenletesen kend szét rajta a szószt, majd jöhetnek a finomságok. 
Nálunk két féle pizza szokott készülni, egy gyerekpizza és egy felnőttpizza :))))
A gyerekpizzán van: sonka+ kukorica + sajt (ezt minden gyerek imádja)
A felnőtt pizzára szoktunk még rakni mindent ami itthon van, de főleg: vöröshagymát felcsíkozva, olivabogyót karikára szeletelve, 1-1 szelet paprikás szalámi, pepperoni paprikát (jó erősek), mozzarella sajtot, sonkát, kukoricát, esetleg még egy tojást is szoktam a közepére ütni, és az szépen megsül a közepén mint egy tükörtojás...és a tetejét persze jó vastagon megszórom reszelt sajttal. 

Ennyi az egész. Mehet a sütőbe, 200 fokra...a kerek pizzák kb 20 perc alatt szépen megpirulnak, az egésztepsis pizzának talán kicsit több kell, 25-30 perc...de mindez már sütőtől függ. 

Mi nagyon szeretjük, gyorsan kész van, és a tésztája is eláll még 1-2 napig, szóval ha csak 1 kerek pizzát akarsz sütni, akkor a többi tésztát folpack-ba elcsomagolod, és másnap is készíthetsz hasonló finomságot. 

Jó étvágyat kívánok hozzá :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése