
Ez a tészta mennyiség elegendő egy nagyméretű gáztepsiben elkészített pizzához, vagy három körméretűhöz.
Én van, hogy így, van hogy úgy sütöm.
Szóval a hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 cs. élesztő (kocka, friss)
- 1 ek cukor
- 1 ek só
- 2 ek étolaj
- + langyos víz + liszt, amennyit a tészta felvesz.
Elkészítése:
Először is futtassuk fel az élesztőt a cukros tejben. Ez annyit jelent, hogy fogod a tejet, beleraksz egy evőkanálnyi cukrot, mikróban felmelegíted jó langyosra, majd kiveszed, beleszórod a lehetőleg friss élesztőt (azzal lágyabb tésztát kapsz), de ha csak por van, az sem gond. Kb 10 perc alatt felfut az élesztő.
Addig egy tálba beleméred a lisztet, megszórod sóval, belerakod még az étolajat, jöhet a felfuttatott élesztős, cukros tej...és elkezded összeállítani szép símává a tésztádat. Először talán száraznak érzed, adj hozzá egy kis langyos vizet, majd ha lágy lesz, még egy kis lisztet is adj hozzá. Nem baj, ha már itt elkezdesz "játszani" a liszt, langyosvíz mennyiségével, a lényeg, hogy szép, egynemű, lágy tésztát kapj. Ha ez megvan, takard le fóliával vagy konyharuhával és tedd meleg helyre a tálat. (a legjobb, ha már gyúrás közben bekapcsoltad a sütőt 200 fokra, és bemelegítetted a konyhát. Ha végeztél a gyúrással, kapcsold ki a sütőt, nyisd ki az ajtaját, és tedd a konyhapultra, a sütő fölé a táladat, tuti gyorsan és látványosan szépen duplájára meg fog kelni a tésztád.
Amíg kel a tészta elkészítheted a paradicsomszószt.
ehhez nem kell sokminden:
- paradicsomkonzerv (egészben vagy püré)
- pizza fűszerkeverék
- fokhagyma
- só
- (esetleg kis cukor)
Egy konzervdoboznyi paradicsomkonzervet tegyél fel a tűzre, szórd meg jócskán pizza fűszerkeverékkel (kotányi), majd 2 gerezd fokhagymát zúzz bele. Ha darabos paradicsomkonzervet vettél, akkor az egészet turmixold le (botmixerrel), majd pici sót és cukrot is rakhatsz bele, hogy megfelelő ízesítésű legyen.
Ez a paradicsomszósz mennyiség kb dupla adag pizzára elegendő, szóval a felét akár lefagyaszthatod, de a hűtőben is eláll (lezárt dobozban - Avent) akár 1-2 hétig is.
Szóval kész vagy a paradicsomszósszal (ez is jó meleget csinált a konyhában, addig is jobban tudott kelni a pizza tésztád), megkelt a pizzád...jöhet a legszebb része a pizza-készítésnek.
A sütőt mostmár újra bekapcsolhatod 200 fokra.
Nekem vannak kerek sütőformáim, abban jobban szeretem sütni a pizzát, de ha viszont nem akarok többször sütögetni egymás után, akkor az egész tésztámat kinyújtom tepsi nagyságúra.
A sütőformád alját kend meg egy kis olajjal (kézzel), majd helyezd rá a kinyújtott tésztádat. Locsold meg a paradicsomszósszal, szép egyenletesen kend szét rajta a szószt, majd jöhetnek a finomságok.
Nálunk két féle pizza szokott készülni, egy gyerekpizza és egy felnőttpizza :))))
A gyerekpizzán van: sonka+ kukorica + sajt (ezt minden gyerek imádja)
A felnőtt pizzára szoktunk még rakni mindent ami itthon van, de főleg: vöröshagymát felcsíkozva, olivabogyót karikára szeletelve, 1-1 szelet paprikás szalámi, pepperoni paprikát (jó erősek), mozzarella sajtot, sonkát, kukoricát, esetleg még egy tojást is szoktam a közepére ütni, és az szépen megsül a közepén mint egy tükörtojás...és a tetejét persze jó vastagon megszórom reszelt sajttal.
Ennyi az egész. Mehet a sütőbe, 200 fokra...a kerek pizzák kb 20 perc alatt szépen megpirulnak, az egésztepsis pizzának talán kicsit több kell, 25-30 perc...de mindez már sütőtől függ.
Mi nagyon szeretjük, gyorsan kész van, és a tésztája is eláll még 1-2 napig, szóval ha csak 1 kerek pizzát akarsz sütni, akkor a többi tésztát folpack-ba elcsomagolod, és másnap is készíthetsz hasonló finomságot.
Jó étvágyat kívánok hozzá :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése