Meggyes pite - ahogy nagyanyáink készítik vidéken :)



Hétvégén lent voltunk Tiszakécskén, elmentünk az új házhoz is, és lám-lám a meggy éppen most érik, és van egy kis meggyfánk is. Nos, nem volt mit tenni, meggyet szedtünk. "szerencsére" mondjuk nem túl nagy a fa, gyorsan végeztünk a meggyszedéssel, és lett egy kosárnyi meggyünk.

Életemben először arra vetemedtem, hogy meggybefőttet készítettem, 5-6 "tisztán" kilónyi meggyet magoztam ki, tettem el üvegekbe, meg fagyasztottam is le, és még egy meggyes pitét is összedobtam. 
Tegnap találkoztam még egy idősebb nénivel is ott Tiszakécskén, és ő mondta el, hogy hogyan szokta készíteni a meggyes kelt süteményt, ahogy nagymamám hívta, a "bodagot" :)
szóval ma készült egy tálca meggyes pite is. 
(kicsit nekem savanyú lett, mivel ugye nem befőttből van, több cukrot is elbírna, de így a 35 fokos melegben még ez a savanykás íz is nagyon jól esett) 


2 megjegyzés:

  1. Természetesen van recept is, csak ez amolyan kelt tésztás sütemény, szóval ahogy esik úgy puffan a dolog :)
    Ami kell hozzá:
    - cukros tejben felfuttatott élesztő
    - liszt
    - 1 egész tojás a tésztába
    - kb 2 ek olaj
    - csipet só
    - még egy kis cukor a tésztába
    mindezeket összegyúrod olyan "jófajta" kelt tészta állagúra. Hagyod kelni kb fél órán át. Majd egy kisebb és egy nagyobb darabot vágsz belőle, és lisztezett deszkán tepsi méretű lapokat nyújtasz belőle.
    Vastagabb lap kerül alulra, arra egy kis grízt vagy zsemlemorzsát szórhatsz, hogy a meggy ne áztassa meg a tésztát. majd jöhet rá a meggy (ha friss meggy, akkor megcukrozhatjuk, ha befőtt, akkor már nem kell vele csinálni semmit)majd a tetejére a vékonyabbik tésztalap.
    Villával kilyukasztjuk a tetejét, hogy ne hólyagosodjon meg, majd egy újabb egész felvert tojással megkenjük a tetejét. Kb 25 perc alatt 170 fokon sütjük, szépen megpirítjuk a tetejét, addigra tutira belül is átsül.
    Kivesszük a sütőből, hagyjuk pihenni a sütit, majd megszórjuk porcukorral és kockákra szeletelve tálaljuk!
    isteni finom meggyes pite!!!!

    ez a tészta amúgy az alapja a kakaós csigának, túrós buktának és más egyéb finomságnak is. Érdemes kipróbálni :)

    VálaszTörlés