Házi kakaóscsiga



Most nagyon belejöttem a kelt tésztás sütögetésbe, így nem maradhatott ki a sorból a régi nagy kedvencem sem: a kakaós csiga :)
Anno még amatőrként azt sem tudtam, hogy hogy kell az élesztőt felfuttatni, Marianna barátnőm mutatta meg, és a kakaós csiga receptet is tőle tanultam.
Azóta tökéletesre fejlesztettem a receptet és a technikámat, szóval íme  az én kakaóscsigám!
Egy adagból 16 db lett, gyerekeim annyira nem rajonganak érte, szóval ez (is) szétosztásra került :)

Hozzávalók: 

  • kb fél kiló liszt - 60 dkg (ez attól függ, hogy a többi hozzávaló mennyi lisztet vesz fel, plusz a nyújtásnál is kell még hozzá liszt)
  • 1 egész tojás a tésztába
  • 1 tojás fehérje a tetejére
  • 1-2 ek olaj
  • 2 dl tej
  • 1 kocka élesztő
  • cukor az élesztőbe + izlés szerint a tésztába
  • csipet só
Elkészítése: 

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ezután a liszthez adjuk, amihez előtte hozzáadtuk a sót, olajat, 1 db tojást, majd összegyúrjuk a tésztát. Hagyjuk kelni. Miután megkelt, téglalap formájúra nyújtjuk, bekenjük olajjal vagy folyékony margarinnal és erre szórjuk rá jó vastagon a cukros kakaóport. 
Ezután feltekerjük mint a bejglit, szeleteket (karikákat) vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csigákat (fektetve), lekenjük őket a tojás fehérjével, és betesszük sülni. Kb 25 perc alatt 170-180 fokon szépen meg is pirulnak. Félidőben még aki nagyon finomra vágyik meglocsolhatja cukros langyos tejjel, ez csak extra és még finomabbá teszi a csigánkat. :)

Jó étvágyat kívánok! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése