Gyümölcsös muffin - diétás

Az úgy volt, hogy egy csajszi felrakott egy bögrés sütiről egy receptet az egyik fogyis blogra. Én meg éppen édességre vágytam volna ebéd után, de a lelkiismeret persze nem engedte, hogy egyek vmi édességet.
Aztán a kisördög nem hagyott nyugodni, nekiláttam átvariálni a bögrés sütit úgy, hogy ebből valami diétás kerekedjen. Így lett belőle muffin (mert hogy hamarabb átsül és könnyebben porciózható), és így lett diétás, mert nincs benne cukor, valamint a fehérlisztet is lecseréltem tönköly búzalisztre.

Szóval a hozzávalók: 

  • 1 bögre tönkönybúzaliszt, 
  • 1 csomag sütőpor, 
  • vanília aroma v. vanília rúd kikapart belseje, 
  • csipet só, 
  • 2 tojás, 
  • 1 bögre tej, 
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor (cicás), 
  • édesítő (nyírfacukor), 
  • 3-4 db alma reszelve, fahéjjal megszórva, 
  • 1 db túlérett banán villával áttörve, 
Elkészítése: 
  1. Reszeljük le az almát, szórjuk meg fahéjjal (cukrot vagy egyéb édesítőt felesleges még rászórni, csak felesleges kalóriát adnánk a süteményünkhöz)
  2. Keressünk egy túléredt banánt a gyümölcskosárban, törjük át villával, ez kellő édességet fog adni a desszertünknek. 
  3. Egy keverőtálba tegyük bele a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kakaóport, a csipet sót, az édesítőt és a vaníliát. Majd keverjük össze. 
  4. Ezután jöhet a 2 db tojás, a bögre tej, a lereszelt alma (kinyomkodva a levét) és az áttört banánunk. 
(ha nincs otthon banán, anélkül is jó lehet, elég az alma is, legközelebb én banán nélkül fogom kipróbálni)

A sütőt mindeközben melegítsük elő 180 fokra. A muffinsütőnket béleljük ki a muffinkosárkákkal, majd adagoljuk bele a tésztánkat. Nekem ebből az adagból 12+8 db muffinom lett. Nem emelkedtek meg olyan magasra, mint ahogy a tönkölyös sütik, ételek sem szoktak általában...az a fehérliszt tulajdonsága lenne. Esetleg, aki ódzkodik elsőre az ilyen diétás sütitől, felezze meg a lisztet és fele arányban sima, fele arányban pedig tönkönylisztet keverjen bele. Édesítőn nem érdemes visszafelé "csalni", mert ha van otthon elég érett banán, az kellő mértékben kiegészíti az édesítőnk hatását. 

Amit még ki kell tapasztalnom, hogy a muffinkáim szépen beleragadtak a papírokba, így nem lettek olyan guszták, viszont finomak lettek és lelkifuri nélkül lehet enni :)
Mondjuk jó sokáig kellett sütni, kb 50 percig, 180 fokon, szóval türelmesnek kell lenni :)

Jó étvágyat kívánok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése