Nagyon egyszerű elkészíteni magát a pogácsa tésztáját, csak a kelesztéshez kell némi türelem, de annyi előnye van, hogy elég ha egyszerre csak a felét sütöd ki (fele = kb 30 db) és a másik felét tárolhatod a hűtőben 1-2 napig, a fagyasztóban akár 1-2 hétig is :)
Fagyasztáskor figyelj arra, hogy felhasználás előtt fokozatosan, a hűtőben olvadjon ki a tészta, ehhez kell kb fél nap, szóval ha másnap ki akarod sütni, akkor előtte este tedd át a hűtőbe a tésztát.
Jövök először is a hozzávalókkal:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag RAMA margarin
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 pohár tejföl
- 25 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 1 ek só
- 10 dkg sajt a tésztába
- 5 dkg sajt a tetejére
- 1 tojás a tetejére
- gyulai kolbász (nagyon apróra összedarabolva)
Elkészítése:
- Először is futtasd fel az élesztőt az 1 dl tejben, pici cukrot is rakhatsz a tejbe, hogy valóban felfusson az élesztő (ezt nem írtam be a hozzávalókhoz, de aki rutinos, már tudja)
- Amíg az élesztő fut, addig reszeld le a sajtot (kis lyukún), a túrót törd át a tejföllel, a kolbászt darabold fel nagyon apró darabkákra.
- A lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű margarinnal, majd adjuk hozzá a sót, a tejfölös túrót, a tojás sárgáját, és a reszelt sajtot (10 dkg), végül pedig a felfuttatott élesztős tejet is adjuk hozzá...jaaa és természetesen a gyulai kolbászt is ekkor tedd bele, és gyúrd össze egy egységes masszává. Ha túl lágy lenne a tészta akkor még egy kis lisztet szórj hozzá.
- Ezután kelesztünk. Meleg helyen, akár fóliával lefedett tálban, kb fél óráig. Ez nem fog úgy megkelni jó magasra, mint egy hagyományos kelt tészta, hiszen a túró eléggé "lehúzza" a tésztát.
- Fél órányi pihenés után vágd a tésztádat két részre, és nyújtsd ki kb 1 cm magas lappá.
- Pogácsaszaggatóval formázd meg a pogácsákat, helyezd sütőpapíros tepsibe, kend meg egész felvert tojással, szórj a tetejére sajtot esetleg köménymagot.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb 15-18 percig sütjük.
- Aztán ha kész az első adag, akkor kezdheted a nyújtást, formázást, stb a második adaggal, vagy tedd fóliába és fagyaszd le :)
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése