Hagyományos tortarecept

Ez egy olyan hagyományos tortarecept lesz most, amit minden háziasszony el tud otthon készíteni, ha egy kis gyakorlata van már a sütögetés terén.
nem kell megijedni, bátran neki lehet vágni...biztosan sikerülni fog, ha elsőre nem is lesz a legszebb, de ízre tuti nem lehet elrontani :)

Először leírom az összes hozzávalót:

piskóta tésztához: 

  • 8 db tojás sárgája
  • 8 db tojás fehérje külön-külön
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg liszt
  • csipet só
csokikrémhez: 
  • 2 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
tetejére a csokimázhoz: 
  • 200 gramm étcsokoládé
  • 3-4 ek étolaj v. margarin
Ha igazán finom tortát szeretnénk készíteni, akkor azt már a Nagy nap előtti napokban el kell készítenünk, igy mindennek van ideje pihenni, kihülni és összeérni. 
Szóval ha vasárnap szeretnénk a tortát felkínálni, akkor érdemes a piskótalapot pénteken kisütni, a krémet pedig elkészíthetjük szombaton, és magát a tortát is összeállíthatjuk szombaton, és van egy jó egész éjszakánk, esetleg 24 óránk, amíg összeérnek az ízek a tortában, így lesz igazán finom. :)

A piskóta készítésének ezer módja van. Én a legegyszerűbben írom le, amit még Lilikétől, cukrász barátnőmtől tanultam anno, bár még van mit fejlesztenem rajta...de jól haladok. A hozzávalók viszont nem változnak soha, csak a sütési technikát kell még fejlesztenem. 

Szóval először is szétválasztjuk a tojásokat. Nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy egy csepp tojássárgája is csöppenjen a fehérjébe, mert akkor nem keményedik meg a habunk. Kimérünk minden hozzávalót: a porcukrot és a lisztet is, hogy utána azzal már ne kelljen bajlódnunk. Én a fehérjébe szoktam tenni egy csipet sót, akkor tudom, hogy nem marad el sosem. Aztán elkezdjük felverni a fehérjét. FIGYELEM! mindig a fehérjével kezdjük a tojások felverését, ne a sárgájával. Így biztosan nem fog egy csepp sárgája sem átkerülni a fehérjébe. Amikor már félig felvertük a tojásfehérjét, beleszórhatjuk a porcukor kb felét. (szemmértékkel). Ezután a sárgája következik, ebbe már az elején belerakhatjuk a porcukrot, és ezt is jó sokáig habosítjuk, amíg szinte fehér nem lesz a színe. Ezután kezdjük összeállítani a piskóta tésztáját. Én mindig a sárgájához adom a fehérjét + a lisztet, mert így az a tapasztalatom, hogy biztosan nem marad csomós, vagy nem marad liszt elkeveretlenül. 
Szóval a sárgájás tálba adjuk a tojásfehérje kb felét, elkeverjük. Majd a liszt felét, elkeverjük...óvatos mozdulatokkal, hogy minél több levegő bennemaradjon azért a fehérjehabban. Majd jöhet a fehérjehab másik fele, végül a liszt maradéka. Mindezt addig-addig kevergetjük nagy körkörös mozdulatokkal, amíg meg nem győződtünk róla, hogy a piskóta tésztánk egy egész massza. 
A tortaformánkat kibéleljük sütőpapírral. Legújabb jótanács szerint csak az aljára rakjunk sütőpapírt, az oldalára nem kell. Nos, én eddig raktam az oldalára is, és el is vált onnan a torta, szóval legközelebb nem rakok, és így fogom kipróbálni. 
Beleöntjük a masszánkat a tortaformába (kapcsos tortaforma, 26 cm-es), és lassú tűzön, kb 160-170 fokon akár egy órán át is süthetjük a piskótánkat. 
Jótanács, ha hamar elkezd sötétedni a tortánk teteje, akkor fedjük be alufóliával, vagy vegyük lejjebb a sütési hőfokot. 
Mindenkinek másmilyen a sütője, ezt jó pár torta után fogjuk igazán kitapasztalni, hogy mi válik be. 

Ha kész a tortánk, vegyük ki, hagyjuk kihülni, és ha már teljesen kihült, akkor vágjuk három részre. 
Erre a napra kész is vagyunk a munkával. De ha nagyon sürgős a tortánk, akkor nekiláthatunk a csokikrém kifőzéséhez. 

Először is teszünk a lábas aljára egy korty vizet, én akkor is szoktam tenni, ha pudingot főzök, vagy ha rizst, vagy tejbegrízt, valahol ezt hallottam, hogy a tej alá nem árt egy kis vizet tenni, akkor nem ég le olyan hamar :)
szóval jön a korty víz, a kb 5 dl tej...a maradék 1 dl tejben símára keverjük a 2 cs. csokipudingport (főzős, Dr. Oetker), ha simára kevertük, akkor hozzáadhatjuk a tejhez, és folytonos kevergetés mellett megvárjuk, amíg besűrűsödik. Sűrűbb lesz mint a puding, hiszen kevesebb tejjel készítettük. Itt jön az ízesítés lényege: én szoktam ekkor beletenni egy tábla étcsokoládét, és még forrón elkeverem benne, így sokkal csokisabb, finomabb lesz. Sőt még néha rumaromát is rakok bele, az is isteni ízt ad neki. Én nem szoktam bele cukrot rakni pluszban, hiszen a margarin+cukor keveréke már így is elég édes lesz...
A kész pudingunkat kitesszük hülni, és türelmesen várunk, amíg tényleg teljesen kihül. Ezt akár érdemes előző este elkészíteni, és akkor reggelre tuti kihül. 
A margarinunkat viszont jó ha már a habosítás előtt fél nappal kivettük a hütőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, úgy könnyebb vele dolgozni. 
Szóval amíg hűl a pudingunk, felverjük a margarint a porcukorral. jó habosra verjük, ne sajnáljuk erre sem az időt....aztán a kihült pudingot apránként kezdjük hozzáadni a margarinos cukrunkhoz, és így is habosítsuk tovább...amíg az összes puding benne nincs. Ekkor még tudunk kóstolni és ízesíteni. Adhatunk még hozzá porcukrot, ha nem elég édes - bár kétlem. Adhatunk még hozzá rumaromát, mandulaaromát, de még olvasztott csokoládét is önthetünk bele...de akkor figyeljünk arra, hogy újra kihűljön a krémünk. 
Minél keményebbre, hidegebbre hűl a krémünk, annál könnyebb lesz vele dolgoznunk. Szóval akár betehetjük megint egy órára a hűtőbe, elvihetjük a gyerekeket aludni...innentől kezdve nem lesz hangos a tortakészítés, nem fognak felébredni :)))

Megvan a három tortalapunk, megvan a krémünk, jöhet az összeállítás. 
Érdemes ekkor egy "munkatálcára" rakni a tortát, amit könnyen mozgatunk, forgatunk...de ne az legyen amin kínálni szeretnénk, mert még elég "koszos" lesz a munkalap. 
Válasszuk ki a tortalapok közül a két legegyenletesebbet, ezek legyenek az alja és a teteje...a középső tortalapunk nem baj, ha kicsit deformált lett, azt úgysem fogja senki látni :)))

Szóval vegyük az első tortalapunkat, lapátoljuk rá a csokikrémünk majdnem felét, de az egyharmadánál többet...jöhet a következő tortalap, majd a csokikrém megint...már csak egy kevés krémet hagyjunk, ami a díszítéshez kell...végül tegyük rá a 3. tortalapot. Úgy helyezzük rá, hogy szép egyenes legyen a teteje, hiszen erre fogjuk ráönteni a csokibevonót. 
A torta oldalát is bevonhatjuk a krémmel, szépen oszlassuk szét rajta a krémet, és takarhatjuk az oldalát zsemlemorzsával....
Ezután jön a csokibevonó készítése...olvasszunk fel gőz fölött 200 gramm étcsokoládét 3-4 ek olajjal v. margarinnal...és öntsük a tortánk tetejére...
Rakjuk a tortánkat megint a hűtőbe...most megint türelmesnek kell lennünk, hiszen addig nem díszíthetjük a tetejét, amíg a csoki meg nem keményedik a tetején. 
A maradék krémet eddig tegyük be a hűtőbe, hogy újra kemény legyen, és könnyű legyen vele díszíteni. 
Remélhetőleg van otthon csillagcsöves kinyomózsákotok, de ha nincs, akkor a síma nejlonzacskó is megteszi, töltsétek bele a maradék krémet, és lehet díszíteni a tortát. Ezt már a fantáziátokra bízom. 

Egy napot, de legalább egy éjszakát álljon a hűtőben a torta, és másnap már fogyasztható is :)))

Ha kakaós piskótát szeretnél készíteni, akkor a kakaópor mennyiségét mindig le kell vonni a liszt mennyiségéből, szóval a kettő együtt ugyanúgy 16 dkg legyen, mintha nem lenne benne kakaópor. 
Ízesíthetjük tortánkat még meggyel is...akkor a töltésnél a csokikrémre szórhatjuk a meggyszemeket...és a tetejét is díszíthetjük meggyekkel. 



Remélem ügyesek lesztek, és lesz otthon sikerélmény. Mindenféleképpen várom a beszámolókat :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése